Отменено е решението на РИОСВ-Хасково да отвори наново ТЕЦ “Марица 3”.  Това заяви

...
Отменено е решението на РИОСВ-Хасково да отвори наново ТЕЦ “Марица 3”.  Това заяви
Коментари Харесай

Сандов: Решението за отваряне на ТЕЦ „Марица 3“ е взето под натиск и е отменено

Отменено е решението на РИОСВ-Хасково да отвори наново ТЕЦ “Марица 3”.  Това съобщи вицепремиерът и министър на екологията Борислав Сандов.

По думите му е възможно решението на иснпекцията да е взето под опасност от представител на ТЕЦ-а. Според министъра, той е наложил ултиматум към регионалната инспекция да пусне предприятието краткотрайно да работи. “Ще има цялостна инспекция по въпроса. Аз желая да защитя шефа. Можете да си визиите на какъв напън е бил подложен.” Решението за отварянето на Централата е анулирано, безапелационен беше Сандов.

Припомняме, че по-рано денем стана ясно, че РИОСВ-Хасково е взла решение да се възстанови работата на централата.

Заради решението бе анулиран и плануваният за през днешния ден митинг от 12:00 ч. пред постройката на Министерство на околната среда и водите на служащи от Топлоелектрическа централа “Марица 3”, оповестиха от Синдикалната организация на КНСБ в Топлоелектрическа централа “Марица 3”.

Служители и служащи на топлоелектрическата централа (ТЕЦ) “Марица 3” в Димитровград бяха подготвени на ефикасни протестни дейности. В проектите им беше да има митинг пред централата и блокиране на околовръстния път на Димитровград.

Централата бе затворена наложително на 21 април. Причината за мярката на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково бе систематичното замърсяване на въздуха със серен диоксид.

Няколкостотин души персонал са обезпокоени за работните си места и за бъдещото си прехранване, тъй като и все още към момента няма изясненост по кое време работата ще бъде възобновена, се споделя в известие до медиите. В него написа още, че затварянето на ТЕЦ-а е скалъпено, с цел да се прикрие същинският провинен за замърсяването и краткотрайно да се успокоят жителите.

Днес стана ясно, че съдът на Европейски Съюз е осъдил България точно поради замърсяването на въздуха в Югоизточната част на страната.

“От май предходната година ТЕЦ “Марица 3″ системно надвишава равнищата на серен диоксид. През 2021 година има 30 измерени наднормени равнища, а през 2022 година са осем. Някои от стойностите са минали аларменият предел – над три пъти завишаване на нормите, което има тежки последствия за здравето на хората и изисква моментални действия”, съобщи министър Борислав Сандов.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР